Pyszne muffinki czekoladowe z borówkami to szybki i prosty przepis na deser lub przekąskę. Dzięki borówkom muffinki są wilgotne.
Inne przepisy na muffinki znajdziecie tutaj.
Składniki na 12-16 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajko
- 100 g masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka świeżych borówek (opłukanych i osuszonych)
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
Przygotowanie
- W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier.
- W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jajko, mleko i ekstrakt z wanilii.
- Mokre składniki dodać do suchych i zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Dodać borówki i posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki.
- Piec 20-30 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Czas pieczenia zależy od ilości nałożonego ciasta do foremek. Muffinki są gotowe, jeśli po wbiciu drewnianego szpikulca nie pozostaje na nim mokre ciasto.
- Muffinki można dodatkowo polukrować po ostudzeniu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!