Babeczki i muffinki Ciasta Z owocami

Muffinki czekoladowe z borówkami

()

Pyszne muffinki czekoladowe z borówkami to szybki i prosty przepis na deser lub przekąskę. Dzięki borówkom muffinki są wilgotne.

Inne przepisy na muffinki znajdziecie tutaj.

Muffinki czekoladowe z borówkami
Muffinki czekoladowe z borówkami
Muffinki czekoladowe z borówkami
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka świeżych borówek (opłukanych i osuszonych)
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier.
  • W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jajko, mleko i ekstrakt z wanilii.
  • Mokre składniki dodać do suchych i zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • Dodać borówki i posiekaną czekoladę i wymieszać.
  • Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki.
  • Piec 20-30 minut w 180 stopniach (góra/dół).
  • Czas pieczenia zależy od ilości nałożonego ciasta do foremek. Muffinki są gotowe, jeśli po wbiciu drewnianego szpikulca nie pozostaje na nim mokre ciasto.
  • Muffinki można dodatkowo polukrować po ostudzeniu.
Muffinki czekoladowe z borówkami
Muffinki czekoladowe z borówkami
Muffinki czekoladowe z borówkami
Muffinki czekoladowe z borówkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]