Ten przepis na muffinki marchewkowe jest fenomenalny. Muffinki są wilgotne i rozpływają się w ustach. Poza marchewką znajdziemy w nich również starte jabłko, mus jabłkowy bez cukru (u mnie domowy), śliwki suszone, orzechy oraz wyraziste przyprawy. Bazą ciasta jest mąka pełnoziarnista, więc są dodatkowo bardziej syte i wartościowe. Sprawdzą się idealnie jako muffinki śniadaniowe czy muffinki do pracy do pudełka.
Takie fit muffinki z pewnością są lepszym wyborem niż kupne słodycze. Ktoś może powiedzieć, że tu też jest cukier, olej itp… Tak, ale pamiętajmy, że można jeść wszystko, jedynie z umiarem. A poza cukrem i olejem znajdziemy tu też inne wartościowe składniki, takie jak mąka pełnoziarnista, jabłka, marchew czy orzechy. Kaloria, kalorii nie równa 🙂
Jedna muffinka ma około 200 kalorii.
Inne muffinki znajdziecie tutaj 🙂


Składniki na ok 16 sztuk
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego (przepis tutaj)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 starte jabłko
- 1 cukier waniliowy
- 2 filiżanki tartej marchewki (około 3 średnie sztuki)
- ok 10 śliwek suszonych, pokrojone w kawałki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
Foremki do muffinek wysmarować masłem. wyłożyć papierowymi wkładkami i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukiry, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól, dobrze wymieszać. Dodać mus jabłkowy, olej i jabłka, zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać marchewkę, pokrojone w małe kawałki śliwki i posiekane orzechy włoskie;, wymieszać do połączenia składników. Rozdzielić ciasto równomiernie do przygotowanych foremek na muffinki.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 10 minut.
Ostudzić muffinki w foremce przez 5 minut, a następnie wyciągnąć i ułożyć na kratce do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Piękne marchewkowe muffinki :]