Muffinki potrójnie czekoladowe zawierają 3 rodzaje czekolady – gorzką, mleczną i białą. Można zrobić je też używając tylko np. gorzkiej i białej lub gorzkiej i mlecznej, jednak myślę, że te trzy rodzaje pasują idealnie. Jak nietrudno się domyślić muffinki są bardzo mocno czekoladowe 🙂 Ten przepis na muffinki dostałam kiedyś od kogoś i bardzo lubię do niego wracać.
Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na muffinki to polecam też wersję waniliową z jagodami – można użyć mrożonych owoców, co znacząco ułatwia sprawę np. zimą 🙂 Link do przepisu tutaj.

Składniki
- 4 jajka
- 450 g mąki
- 300 g cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g białej lub mlecznej czekolady
- 200 g gorzkiej czekolady
- 600 ml kwaśnej śmietany 12%
- 50 g kakao
- 170 g roztopionego masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Jajka zmiksować lekko z roztopionym i ostudzonym masłem i śmietaną.
- Do tego dodać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
- Czekolady drobno posiekać i wymieszać z ciastem.
- Nakładać ciasto do papilotek włożonych do foremek na muffinki.
- Piec 25 minut.
- Wyjąć i ostudzić.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!