Dzisiaj mam dla Was przepis ma muffinki z borówkami bez jajek. Jeśli ktoś chce to można zastąpić zwykłe mleko, mlekiem roślinnym i wtedy uzyskamy przepis na wegańskie muffinki z borówkami 🙂 Babeczki wychodzą bardzo puszyste i wilgotne, nie za słodkie – idealne na przekąskę. Borówki można zastąpić jagodami.
Jaką foremkę do pieczenia muffinek polecam?
O ile nie przepadam za silikonowymi foremkami to w przypadku muffinek od jakiegoś czasu korzystam właśnie z takiej foremki i jest rewelacyjna. Muffinki czasami lubią wykipieć. W przypadku zwykłych foremek metalowych powodowało to, że zawsze miałam resztki spalonego ciasta na foremce, co z czasem wyglądało nieestetycznie. W przypadku foremek silikonowych nie ma takiego problemu – całość doskonale się zmywa w zmywarce i foremka wygląda jak nowa, bez śladu przypalenia. Można umieścić w niej papilotki lub piec muffinki bez papilotek, natłuszczając jedynie foremki.
Inne przepisy na babeczki znajdziecie tutaj 🙂



Składniki na ok 16 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 3/4 do 1 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki dowolnego oleju o neutralnym smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek/jagód (zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem.
W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i skórkę z cytryny.
W misce miksera zmiksuj cukier, mleko, olej, ekstrakt i ocet.
Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj aż się połączą. Nie mieszaj zbyt mocno.
Delikatnie wsyp jagody i wymieszaj gumową szpatułką.
Napełnij foremki na babeczki w około 2/3.
Piecz w 200C przez 15 minut i zmniejsz temperaturę do 175C i piecz przez kolejne 8 minut lub do momentu, gdy drewniany szpikulec wbity w ciasto wyjdzie czysty.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 5 minut. Następnie wyjmij babeczki z foremek i ostudź na kratce.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
piec z termoobiegiem czy bez?
Ja piekłam na dwóch półkach z termoobiegiem, w temp. 175 przez 15 minut a potem 155 stopni przez 8 minut. Udały sie.
Bardzo ciekawy i prosty w wykonaniu przepis. Babeczki pysznie urosły. Smakują z mleczkiem wyśmienicie.
Czy można pominąć ocet? Ewentualnie czymś zastąpić 🙂