Muffinki z jagodami powstały, ponieważ zmusił mnie do tego zapas mrożonych owoców z ubiegłego lata. Niezwykle prosty i szybki przepis. A smakują naprawdę super. Zamiast jagód można użyć też borówek.
Inne muffinki znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na ok. 15 sztuk
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 lub cała (wg uznania) szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 cukier waniliowyszczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 60-70 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- aromat waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich (ja użyłam mrożonych)
- 4 łyżki cukru pudru + kilka kropel gorącej wody na lukier
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Wymieszać osobno składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukry.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko, olej, roztopione masło, aromat waniliowy oraz skórki z cytryny.
- Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych i dokładnie miksować.
- Na koniec dodać zamrożone jagody/borówki i delikatnie wymieszać łyżką.
- Nakładać ciasto do papilotek umieszczonych w foremkach. Ja nakładam po brzegi.
- Piec ok. 40 minut.
- Po ostudzeniu zrobić lukier i polukrować.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!