Muffinki z malinami i kruszonką
Przepyszne muffinki z malinami i kruszonką z dodatkiem czekolady. Dodałam gorzką czekoladę, ale śmiało można dodać też mleczną lub białą. Smakują wyśmienicie.
Inne przepisy na muffinki znajdziecie tutaj.


Składniki na 12-16 sztuk
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 60 g niesolonego roztopionego masła
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 50 g jasnobrązowego cukru
- 2 duże jajka + 1 żółtko w temperaturze pokojowej
- 1 cukier waniliowy
- 230 g pełnotłustego mleka
- 100 g czekolady, dowolnej, u mnie gorzka
- 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
Przygotowanie
Kruszonka:
- W misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
- Dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia.
- Odstawić na bok.
Ciasto:
- Piekarik rozgrzać do 200 stopni (góra/dół).
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. Odstawić na bok.
- W misce miksera zmiksować masło i oba cukry i ubijać na średnich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej masy; około 3 minuty. Dodawać jajka i żółtka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Powoli dodawać mleko. Zmniejszyć prędkość miksera do niskiej i stopniowo dodawać suche składniki, mieszając aż do ich połączenia, nie dłużej.
- Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki.
- Szpatułką delikatnie wmieszać kawałki czekolady i maliny do ciasta.
- Rozdzielić ciasto równomiernie do przygotowanych foremek na muffinki.
- Posypać kruszonką na wierzchu muffinek.
- Piec 30 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do środka będzie bez resztek ciasta.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!