Mus czekoladowy z bezą to propozycja na inne podanie tradycyjnego musu czekoladowego.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 2 żółtka
- 150 ml śmietanki do ubijania
- 80 g cukru
- 75 g masła
- wiórki kokosowe
- bezy
PRZYGOTOWANIE
- Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać Rozpuszczoną czekoladę i masło. Zmiksować.
- Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy czekoladowej i dokładnie zmiksować.
- Mus wlewać do foremek wyłożonych folią spożywczą. Do każdej wcisnąć bezę, tak by zatopiła się w musie.
- Włożyć na ok. 1,5 h do zamrażalnika.
- Posypać wiórkami kokosowymi.
- Przechowywać w lodówce, wyciągnąć przed samym podaniem.