Mus jabłkowy przyda nam się przede wszystkim do wypieków. Możemy nadmiar przechowywać spokojnie w zawekowanych słoikach przez kilka miesięcy.
Ciekawostka – być może się z tym spotkaliście, ale np. w Niemczech bardzo popularne są placki ziemniaczane właśnie z musem jabłkowym 🙂 Mieszkając w Niemczech jadłam je tak bardzo często i muszę powiedzieć, że odpowiada mi takie połączenie, choć może to kwestia tego, że byłam tak nauczona od dziecka – ale jeśli ktoś lubi nowe smaki to polecam, być może Wam też posmakuje 🙂
Przepis możecie wykorzystać do tego ciasta – przepis tutaj 🙂
Składniki na ok 800 g musu
- 1 kg jabłek
- 30 g soku z cytryny
Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w rondlu razem z sokiem z cytryny i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Zblendować wszystko w malakserze albo blenderem ręcznym. Przelać do słoika albo użyć do wybranego przepisu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Najlepszy do placków i naleśników 😀