Najlepsza szarlotka
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną, klasyczną szarlotkę. Jest to najlepsza szarlotka w bardzo prostym wydaniu. Duża ilość jabłek jest tutaj kluczem do sukcesu, najlepiej żeby były bardzo kwaśne 🙂
Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z jabłkami tutaj 🙂


Składniki na blachę 35×40 cm
Ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry waniliowe
- 380 g schłodzonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 małe jajka
Dodatkowo
- 2 kg jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych
- 3-4 łyżki cukru
Przygotowanie
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w malakserze lub robocie, będzie dość klejące.
- Ciasto podzielić na pół. Można je lekko obtoczyć w mące, żeby się łatwiej formowało.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć na dnie połowę ciasta i nakłuć widelcem. Schłodzić w zamrażarce lub lodówce przez 1 godzinę.
- Drugą połowę ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Jabłka
- Obrane jabłka bez gniazd nasiennych drobno pokroić w kostkę lub rozdrobnić w malakserze.
- Wrzucić do dużego garnka i wsypać 3-4 łyżki cukru (w zależności czy jabłka są bardzo kwaśne czy nie – jeśli jabłka nie są kwaśne to cukier można pominąć).
- Jabłka prażyć tak długo, dość często mieszając, aż zaczną się rozpadać i powstanie gęsty mus.
- Ostudzić.
Wykończenie
- Ostudzone jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto.
- Drugą połowę ciasta wyciągnąć z lodówki i odrywać małe kawałki.
- Uformować kulkę i rozpłaszczyć ją w dłoni, a następnie wykładać na jabłka.
- W ten sposób pokryć całą powierzchnię ciasta, żeby jabłka były pod ciastem.

5. Ciasto przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
6. Piec 60 minut w 180 stopniach.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!