Dzisiaj chciałam Wam podrzucić przepis na najlepsze naleśniki Michela Roux, francuskiego szefa kuchni i restauratora (tak,tak, znowu ta Francja :)) No i może pomyślicie, że co może być szczególnego w naleśnikach. 90% ludzi robi naleśniki na oko. Ja też tak zazwyczaj robiłam… dopóki nie spróbowałam tego przepisu 🙂 I gwarantuję, że będziecie mieć podobnie. Te naleśniki są przepyszne. Cieniutkie, a zarazem delikatne i aksamitne. Można je jeść nawet bez dodatków 🙂
Składniki na 7-8 sztuk na patelni 28 cm
na mniejszej patelni wyjdzie więcej
- 2 jajka
- 325 ml mleka
- 125 g mąki
- 100 ml śmietanki 30%
- 15 g drobnego cukru (do wytrawnych naleśników dać tylko ok 5 g)
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić na 1h. Ten krok jest bardzo ważny i nie powinno się go pomijać 🙂
Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Ja rozpuszczam 1 łyżkę masła w mikrofalówce i smaruję patelnię pędzelkiem.
Nalewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego i smażyć aż ciasto się zarumieni. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 10-20 sekund.
Naleśniki smakują najlepiej od razu po przygotowaniu.
Inne słodkie przekąski znajdziecie tutaj 🙂
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Naleśniki wyglądają świetnie 😉
wow zawsze wydawalo mi się że tajemnica dobrych naleśnikow to woda najlepiej gazowana, a tu jej nie ma, szok.