Niskokaloryczny schab z piekarnika to propozycja obiadowa dla osób, które zwracają uwagę przede wszystkim na ilość tłuszczu w posiłkach. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. Do schabu nie używamy żadnego dodatkowego tłuszczu – danie zawiera jedynie tłuszcz pochodzący bezpośrednio z mięsa, które po wytopieniu tworzy z bulionem przyjemny sosik, którym możemy polać ziemniaki czy kaszę. Jeśli więc szukacie pomysłu na dietetyczny, ale jednocześnie smaczny obiad to to jest idealna propozycja 🙂
Inne obiadu znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 4 porcje
- 4 plastry schabu (po około 150 g każdy)
- 400 ml bulionu warzywnego (może być też gotowy z dobrym składem – na przykład bulion warzywny w słoiczku – 2 łyżeczki rozpuszczam w 400 ml wody)
- sól, pieprz, czosnek granulowany, czubryca, papryka słodka
Przygotowanie
Kotlety rozbić tłuczkiem. Doprawić pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką i czurycą, opcjonalnie solą (uważać na ilość soli jeśli używamy gotowego bulionu).
Kotlety umieścić w naczyniu żaroodpornym. Zalać przygotowanym bulionem. Piec 45 minut w 190C (termoobieg).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!