Nie ma nic lepszego niż domowe ogórki kiszone na zimę ze słoika. Na dodatek nie ma tu nic trudnego ani czasochłonnego, słoików nie trzeba wekować, wystarczy zalać ogórki wrzątkiem. Oczywiście wcześniej dodajemy do słoików obowiązkowe dodatki – koper, czosnek, chrzan i sól.
Składniki na 2 litrowe słoiki
- 4-6 gałązek kopru
- 2 kawałki chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- ok 20 małych, twardych ogórków gruntowych
- ok. 1,5 litra wrzątku
- 2 łyżki soli
Przygotowanie
Ogórki dokładnie umyć. Słoiki wyparzyć i osuszyć.
Na dnie słoików umieścić 2-3 gałązki kopru, obrany kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i wsypać 1 łyżkę soli. Powkładać po ok 8-10 ogórków do każdego słoika i zalać wrzątkiem aż po brzegi. Zakręcić słoiki i zostawić do ukiszenia.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!