Omlet na słodko w tej wersji to mój wieloletni, sprawdzony przepis. Oryginalna nazwa to Kaiserscharrn, czyli austriacki omlet cesarski i zarazem jedno z popularniejszych dań do dzisiaj w Austrii, a kiedyś jadane chętnie przez samego Cesarza 🙂 Omlet jest puszysty i delikatny, wystarczy posypać cukrem pudrem, choć doskonale sprawdzi się też z innymi dodatkami, np. z dżemem albo musem jabłkowym. Taki omlet to super pomysł na śniadanie na słodko albo jako słodka przekąska.
Zapraszam też po inne przepisy na słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki na 1-2 porcje
- 120 g mąki
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z mlekiem, cukrem, szczyptą soli i żółtkami. Dokładnie zmiksować.
Następnie ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wylać ciasto i na małym ogniu smażyć ok. 5 minut, do momentu kiedy spód będzie rumiany. Przewrócić omlet i smażyć tak samo z drugiej strony. Na początku można przykryć patelnię, by ciasto szybciej doszło od środka i łatwiej było nam przewrócić omlet.
Widelcem “podrzeć” omlet na mniejsze kawałki. Dodać drugą łyżkę masła i chwilę smażyć z każdej strony.
Posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!