Orzechowiec z kremem budyniowym
Ten pyszny orzechowiec z kremem budyniowym i kajmakiem oraz orzechami na wierzchu sprawdzi się nie tylko na Święta! Wychodzi bardzo mięciutki i kremowy.
Inne inspiracje na inne ciasta z kremem znajdziecie tutaj.
Składniki na formę prostokątną
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 800 ml mleka
- 100 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Na wierzch:
- 1 puszka kajmaku ( u mnie o smaku orzechowym)
- ok 300 g orzechów, posiekanych (włoskie, migdały, laskowe )
- 100 g miękkiego masła
Przygotowanie
Ciasto:
- Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, ręcznie lub w malakserze.
- Podzielić na 3 równe częśći.
- Każdą z nich rozwałkować na równy prostokąt, można podsypać trochę mąką.
- Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec każdy blat osobno przez 15 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Makowa masa budyniowa:
- Budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz aromat rozpuszczamy w 200 ml mleka.
- Pozostałe 600 ml zagotować.
- Dodać mieszankę budyniową i energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Dla lepszego efektu budyń można zblendować.
- Przykryć folią spożywczą i ostudzić do temperatury pokojowej, to bardzo ważne!
- Miękkie masło utrzeć i dodawać po 1 łyżce budyniu. Cały czas miksować.
- Krem budyniowy podzielić na 2 części.
Wykończenie:
- Jedną część kremu wyłożyć na dolny blat ciasta.
- Przykryć drugim blatem i wyłożyć drugą część kremu, przykryć trzecim blatem.
- Kajmak zmiksować z miękkim masłem i wysmarować nim wierzch ciasta.
- Posypać posiekanymi orzechami.
- Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
czy ciasto można mrozić?
nie doczekałam się odpowiedzi???