()

Orzechowiec z kremem budyniowym

Ten pyszny orzechowiec z kremem budyniowym i kajmakiem oraz orzechami na wierzchu sprawdzi się nie tylko na Święta! Wychodzi bardzo mięciutki i kremowy.

Inne inspiracje na inne ciasta z kremem znajdziecie tutaj.

Orzechowiec z kremem budyniowym
Orzechowiec z kremem budyniowym
Orzechowiec z kremem budyniowym
Rewelacyjny makowiec z budyniem

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem budyniowy:

  • 800 ml mleka
  • 100 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej


Na wierzch:

  • 1 puszka kajmaku ( u mnie o smaku orzechowym)
  • ok 300 g orzechów, posiekanych (włoskie, migdały, laskowe )
  • 100 g miękkiego masła

Ciasto:

  • Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, ręcznie lub w malakserze.
  • Podzielić na 3 równe częśći.
  • Każdą z nich rozwałkować na równy prostokąt, można podsypać trochę mąką.
  • Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec każdy blat osobno przez 15 minut w 180 stopniach (góra/dół).

Makowa masa budyniowa:

  • Budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz aromat rozpuszczamy w 200 ml mleka.
  • Pozostałe 600 ml zagotować.
  • Dodać mieszankę budyniową i energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Dla lepszego efektu budyń można zblendować.
  • Przykryć folią spożywczą i ostudzić do temperatury pokojowej, to bardzo ważne!
  • Miękkie masło utrzeć i dodawać po 1 łyżce budyniu. Cały czas miksować.
  • Krem budyniowy podzielić na 2 części.

Wykończenie:

  • Jedną część kremu wyłożyć na dolny blat ciasta.
  • Przykryć drugim blatem i wyłożyć drugą część kremu, przykryć trzecim blatem.
  • Kajmak zmiksować z miękkim masłem i wysmarować nim wierzch ciasta.
  • Posypać posiekanymi orzechami.
  • Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Orzechowiec z kremem budyniowym
Rewelacyjny makowiec z budyniem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 komentarze

  1. rysiaa says:

    czy ciasto można mrozić?

  2. rysiaa says:

    nie doczekałam się odpowiedzi???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *