Tłusty Czwartek Frytkownica beztłuszczowa Okazje Przekąski Przekąski słodkie

Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej

()

Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej to zdrowsza wersja klasycznych mini pączków z wykorzystaniem serka. Skład jest identyczny, jedyna różnica jest taka, że do przygotowania nie wykorzystujemy ani jednego grama dodatkowego tłuszczu! Trzeba oczywiście posiadać frytkownicę beztłuszczową, ale tych, którzy mają, gorąco zachęcam do spróbowania, pączki wychodzą rewelacyjne! Są mięciutkie, puszyste i smakują zupełnie tak samo jak zwykłe.

Zapraszam też po inne przepisy na Tłusty Czwartek tutaj 🙂

Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki

Ciasto

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto

Serek wymieszać z jajkami. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i aromat. Następnie wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Smażenie

Wyciąć kawałek papieru do pieczenia, który swobodnie wejdzie do naszej frytkownicy, zostawiając miejsce po bokach, na swobodny przepływ powietrza.

Nakładać łyżeczką lub łyżką ciasto na papier. Polecam smażyć po 3-4 pączki na raz, ponieważ rosną podczas smażenia.

Pączki smażymy ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni.

Wykończenie

Pączki posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na świeżo.

Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej
Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]