Pączki z serka homogenizowanego z frytkownicy beztłuszczowej to zdrowsza wersja klasycznych mini pączków z wykorzystaniem serka. Skład jest identyczny, jedyna różnica jest taka, że do przygotowania nie wykorzystujemy ani jednego grama dodatkowego tłuszczu! Trzeba oczywiście posiadać frytkownicę beztłuszczową, ale tych, którzy mają, gorąco zachęcam do spróbowania, pączki wychodzą rewelacyjne! Są mięciutkie, puszyste i smakują zupełnie tak samo jak zwykłe.
Zapraszam też po inne przepisy na Tłusty Czwartek tutaj 🙂


Składniki
Ciasto
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto
Serek wymieszać z jajkami. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i aromat. Następnie wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Smażenie
Wyciąć kawałek papieru do pieczenia, który swobodnie wejdzie do naszej frytkownicy, zostawiając miejsce po bokach, na swobodny przepływ powietrza.
Nakładać łyżeczką lub łyżką ciasto na papier. Polecam smażyć po 3-4 pączki na raz, ponieważ rosną podczas smażenia.
Pączki smażymy ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Wykończenie
Pączki posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na świeżo.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Nie wyszły. Masa z podanych proporcji jest za rzadka. Nie polecam.
Robiłam pierwszy raz te pączki we frytkownicy beztłuszczowej z ariete i wyszły pycha!