Dania główne

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus

()

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów, to bardzo prosty i szybki sposób na pyszny obiad, wymagający zaledwie kilku składników. Do papryki podaję zazwyczaj sos, np. czosnkowy.

Inne obiady znajdziecie tutaj 🙂

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus

Składniki na 12 połówek (6 papryk)

  • 6 papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 150 g kaszy kuskus
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
  • olej do smażenia
  • ser tarty do posypania
  • Mięso podsmażyć na odrobinie oleju.
  • Dodać poszatkowaną cebulę i smażyć przez chwilę, aż się zeszkli.
  • Dodać posiekane suszone pomidory i podsmażyć przez chwilę.
  • Dodać kostkę rosołową i wlać około 1 L wody.
  • Wsypać kaszę kuskus, wymieszać i przykryć pokrywką. Odczekać, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Paprykę umyć, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne.
  • Każdą połówkę faszerować mięsem z kaszą.
  • Naczynie żaroodporne lekko natłuścić oliwą.
  • Piec pod przykryciem lub z użyciem folii aluminiowej przez 40 minut w 180 stopniach (termoobieg) lub 200 stopniach (góra/dół).
  • Na ostatnie 5-10 minut posypać papryki serem i piec bez przykrycia/folii.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]