Papryka faszerowana mięsem mielonym i kuskus z dodatkiem suszonych pomidorów, to bardzo prosty i szybki sposób na pyszny obiad, wymagający zaledwie kilku składników. Do papryki podaję zazwyczaj sos, np. czosnkowy.
Inne obiady znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 12 połówek (6 papryk)
- 6 papryk
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 150 g kaszy kuskus
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
- olej do smażenia
- ser tarty do posypania
Przygotowanie
- Mięso podsmażyć na odrobinie oleju.
- Dodać poszatkowaną cebulę i smażyć przez chwilę, aż się zeszkli.
- Dodać posiekane suszone pomidory i podsmażyć przez chwilę.
- Dodać kostkę rosołową i wlać około 1 L wody.
- Wsypać kaszę kuskus, wymieszać i przykryć pokrywką. Odczekać, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Paprykę umyć, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne.
- Każdą połówkę faszerować mięsem z kaszą.
- Naczynie żaroodporne lekko natłuścić oliwą.
- Piec pod przykryciem lub z użyciem folii aluminiowej przez 40 minut w 180 stopniach (termoobieg) lub 200 stopniach (góra/dół).
- Na ostatnie 5-10 minut posypać papryki serem i piec bez przykrycia/folii.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!