Pasta z makreli i jajek to szybki i pożywny dodatek do chleba. Przepis na pastę z makreli i jajek jest dość „elastyczny” – można zmieniać proporcję i dodać np. więcej jajek albo więcej makreli – w zależności co ma dominować. W tym przepisie proporcje są mniej więcej równe. Pastę z makreli się albo kocha albo nienawidzi. Ja bardzo lubię i sprawdza się idealnie zarówno na śniadanie jak i na kolację. Choć może niekoniecznie do pracy, a raczej w domowym zaciszy 🙂
Inne słone przekąski znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na ok 10 porcji
- makrela wędzona o wadze ok. 200 g
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz, cukier
- opcjonalnie szczypiorek do posypania
- opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu
Przygotowanie
Makrelę obrać z ości i skóry i rozdrobnić w malakserze albo widelcem.
Jajka pokroić w kosteczkę.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżeczce masła, dodać w trakcie smażenia 1 łyżeczkę cukru.
Makrelę, jajka i cebulę wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie posypać szczypiorkiem. Można też dodać łyżeczkę chrzanu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Uwielbiam pastę z makreli 😉