Pasta z soczewicy, prażonego słonecznika i ogórka kiszonego zawiera tylko te trzy składniki. Jest prosta i pyszna. Przygotowanie zajmuje kilka minut, jeśli użyjemy gotowej soczewicy. Można oczywiście soczewicę ugotować też samemu, wtedy należy doliczyć jakieś 20 minut na ugotowanie.
Pasta nadaje się idealnie na śniadanie i kolację, ale też jako przystawka na przyjęcia do chleba.
Inne przekąski znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 1 puszka/słoik ugotowanej soczewicy czerwonej (ok. 250 g)
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 4 średnie ogórki kiszone
- 100 ml wody
- só, pieprz, kumin (kmin rzymski)
Przygotowanie
Soczewicę przerzucić na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do malaksera.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do soczewicy. Dodać wodę.
Zmiksować w malakserze na gęstą pastę.
Dodać również pokrojone na mniejsze kawałki ogórki kiszone oraz kumin.
Sól i pieprz dodać według uznania, nawet bez pasta smakuje dobrze.
Zmiksować jeśli chcemy mieć mniej wyczuwalne kawałki ogórka, lecz można też zostawić większe.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!