Te paszteciki z wołowiną i karmelizowaną cebulą są przepyszne. Robi się je niezwykle szybko. Paszteciki są z ciasta francuskiego, więc wystarczy kupić gotowe ciasto i odpada nam zagniatanie, częste w przypadku tradycyjnych przepisów. Wołowina i karmelizowana cebula smakują razem rewelacyjnie. Przepis sprawdzi się idealnie jako przekąska na imprezę. To takie trochę mini burgerki na dwa gryzy 🙂
Paszteciki smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.
Inne przekąski znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na ok 20 sztuk
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 400 g mielonej wołowiny
- 3 czerwone cebule
- 3 duże ogórki konserwowe
- 200 g sera cheddar
- 100 g boczku parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 60 g cukru brązowego
- 20 g octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki keczupu dobrej jakości
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli + szczypta
- 1 jajko roztrzepane
- sezam do posypania
Przygotowanie
- Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz cukier. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać ocet balsamiczny i smażyć 10-15 minut, często mieszając.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor.
- Ogórka pokroić w kosteczkę.
- Ser rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce.
- Wołowinę, pokrojonego ogórka, karmelizowaną cebulę, ser i boczek wymieszać w misce. Dodać keczup, musztardę, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz przeciśnięty czosnek.
- Farsz podzielić na dwie części.
- Pierwsze opakowanie ciasta francuskiego rozwinąć i uformować wałek farszu wzdłuż całego ciasta, zostawiając z każdej strony margines, przy czym z jednej podwójny (patrz zdjęcie).
Ciasto zawinąć od siebie, nakładając brzeg na ciasto i tworząc rulon. Większy margines wysmarować roztrzepanym jajkiem i jeszcze raz zawinąć. Docisnąć.
Rulon pokroić na równe kawałki, z każdego wychodzi około 10 pasztecików. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta i farszu.
Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec 30 minut w 200 C, najlepiej z termoobiegiem. Dobrze jest po 20 minutach przełożyć paszteciki z blaszki na kratkę od piekarnika, żeby podpiekły się też od spodu. Paszteciki puszczają trochę tłuszczu i wody, dlatego pod kratkę dobrze podłożyć blaszkę, żeby nie kapało nam na dno piekarnika.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!