Pasztet domowy
Pasztet domowy to przysmak, który kojarzy mi się z moją babcią, która zawsze go przygotowywała na mój przyjazd. Babciny przepis na pasztet zawierał królika i był trochę bardziej tłuściutki 🙂 Moja wersja składa się z mięsa mieszanego, tj. z wołowiny, wieprzowiny i drobiu, z dodatkiem surowego boczku i wątróbki drobiowej oraz warzyw. Taki pasztet sprawdzi się na co dzień do chlebka lub z okazji Świąt. Możemy do jego wykonania wykorzystać oczywiście również mięso i warzywa z rosołu. Zapraszam po inne przepisy na inne przekąski tutaj 🙂
Składniki na dużą keksówkę ok 30×12 cm lub dwie małe ok 15×12
- 600-800 g mieszanego mięsa (u mnie karczek wołowy, karczek wieprzowy i pierś z kurczaka)
- 200 g surowego boczku
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 50-60 g korzenia selera
- 40-60 g korzenia pietruszki
- 1 bułka kajzerka
- 3 jajka
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Dodatkowo
- masło i bułka tarta do foremki
Przygotowanie
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obrać.
- Zalać mięso z warzywami wodą w garnku, dodać 4 ziarna ziela angielskiego i 3 liście laurowe.
- Gotować przez 1h pod przykryciem.
- Dodać wątróbkę drobiową i gotować kolejne 15 minut.
- Mięso i warzywa odcedzić, zachować wywar.
- Zamoczyć w wywarzę bułkę.
- Ugotowane warzywa i mięso zmielić w maszynce do mielenia lub malakserze o dużej mocy.
- Dodać bułkę i jajka.
- Dodać 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Całość dokładnie wymieszać mikserem lub w malakserze.
- Foremkę posmarować masłem i posypać bułką.
- Przelać farsz mięsny do jednej dużej foremki lub dwóch małych.
- Ja do pasztetu bardzo lubię korzystać z jednorazowych foremek aluminiowych 🙂
- Piec 1h 15 minut w 190 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!