Racuchy z jabłkami lubi chyba każdy. Skusiłam się tym razem na trochę zdrowszą wersję, z mąki pszennej razowej i żytniej. Jeżeli ktoś jest miłośnikiem tradycyjnych racuchów to z tych samych proporcji może zrobić też zwykłe rachuchy z mąki pszennej. Pełnoziarniste racuchy z jabłkami wychodzą delikatne i puszyste.
Składniki na ok. 12 sztuk
- 1 szklanka mąki pszenno razowej
- ½ szklanki mąki żytniej typ 720
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka ( ew. trochę więcej)
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 2-3 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i mleko. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż takie na naleśniki.
- Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć racuchy na złoty kolor.
- Posypać cukrem pudrem.