Pierniki świąteczne
Jest to mój ulubiony przepis na pierniki, ponieważ wystarczą dwa dni i są gotowe 😉 Wychodzą mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Najbardziej mi smakuje wersja z nadzieniem z powideł śliwkowych. Jeśli szukacie przepisu na szybkie pierniczki to ten przepis jest dla Was idealny!
Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂
Składniki
- 1 kg mąki
- 400 g płynnego miodu
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml śmietany o temperaturze pokojowej
- 2 opakowania przypraw do piernika
- 1 kostka masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody
Dodatkowo:
- Słoiczek powideł śliwkowych
- Składniki na lukier
- Posypki dekoracyjne
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej:
- Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, przykryć i odczekać, aż się rozpuści.
- W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić do zwiększenia objętości.
- Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
- Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dodać ubite jajka delikatnie mieszając. Dodać miód, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę.
- Całość zagnieść, przykryć i odstawić na 24h w chłodne miejsce.
W dniu pieczenia:
- Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować dosyć grubo (3-4 mm) i wykrawać pierniczki.
- Do pierniczków z nadzieniem używam dużych foremek w kształcie gwiazdek. Wykrawać, na środek umieścić łyżeczkę powideł, zakleić drugą gwiazdką. Delikatnie zlepić brzegi, a następnie przygnieść końcówką widelca, tworząc ładny wzorek.
- Układać pierniczki na wyłożoną papierem blachę.
- Pierniczki z nadzieniem piec ok. 10 min w 180 stopniach, bez nadzienia 7 minut.
- Pierniczki można posmarować przed pieczeniem białkiem.
Ja osobiście swoje lukruję lub ozdabiam polewą czekoladową
Inspiracja pochodzi stąd.
Nie smakują mi te pierniki.