Piernikowe zawijańce drożdżowe to powrót do mojego ukochanego przepisu w wersji z cynamonem, przepis znajdziecie tutaj. Zamiast cynamonek postanowiłam zrobić wersję świąteczną, zastępując cynamon przyprawą do piernika. Połączenie wyszło idealne. W domu roznosił się zapach ciasta drożdżowego i piernika, coś pięknego 🙂
Robiąc ciasto drożdżowe nie bez znaczenia jest rodzaj mąki. Zazwyczaj mówi się o użyciu mąki o typie 500 lub 550. Świetnie sprawdzi się jednak też mąka uniwersalna typ 480, która jest niezwykle wszechstronna i można jej użyć do różnego rodzaju wypieków i wyrobów.
Wiadome jest, że jakość składników ma istotny wpływ na produkt końcowy. Mąka Szymanowska jest wysokogatunkowa, dzięki czemu ciasto jest puszyste, sprężyste i pięknie rośnie.
Zachęcam do odwiedzin sklepu na Allegro, gdzie w łatwy sposób możemy się zaopatrzyć w najlepsze produkty, bez konieczności wychodzenia z domu 🙂
Link do sklepu na Allegro
Składniki
Ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/3 szklanki stopionego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1/3 szklanki miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanku białego cukru
- 1 saszetka przyprawy do piernika (najlepiej dobrej jakości bez dodatku cukru i mąki)
PRZYGOTOWANIE
Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut.
Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Można też wrzucić wszystkie składniki do robota i wyrobić w nim ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim masłem i posypać cukrem, wymieszanym z przyprawą do piernika (zostawić 2-3 łyżeczki do lukru).
Ciasto zawinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.
Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody + 2-3 łyżeczki mieszanki cukru z przyprawą do piernika).
Piernikowe zawijańce drożdżowe przechowywać po ostudzeniu w szczelnym pojemniku.
Mąka Szymanowska jest najlepsza! puszysta, jasna, wychodzą na niej zarówno piękne biszkopty jak i naleśniki. Jak mogę to używam tylko tej. Poleciła mi ją mama i ja też wszystkim polecam dalej. Pozdrawiam serdecznie.