Ciasta Boże Narodzenie Okazje Przekładane Torty Z kremem

Piernikowy tort bezowy

()

Piernikowy tort bezowy to propozycja na niezwykle słodki, ale wyjątkowy deser świąteczny. Słodkie, bezowe blaty, przełożone kremem na bazie mascarpone z dodatkiem pokruszonych ciastek korzennych lub pierników. Sprawdzi się idealnie na pierwszy albo drugi dzień świąt do popołudniowej kawy. Bo dlaczego nie zaskoczyć naszych gości czymś nowym? 🙂

Jeśli nie piernikowy tort bezowy to inne propozycje na świąteczne wypieki znajdziecie tutaj 🙂 `

Piernikowy tort bezowy

Składniki

Blaty bezowe:

  • 8 białek
  • 450 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki białego octu winnego

Krem piernikowy:

  • 300 ml śmietanki 32%
  • 300 g mascarpone
  • 1 słoik kremu z ciastek korzennych z tego przepisu lub kupnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo

  • 6 łyżek powideł śliwkowych

Przygotowanie

Blaty bezowe

Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg).

Na trzech arkuszach papieru do pieczenia odrysować okręgi tej samej wielkości (np. od tortownicy).

Białka ubijamy na sztywno przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy łyżka po łyżce cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.

Na końcu ubijania dodajemy ocet.

Rozkładamy ubite białka równomiernie na wyrysowane wcześniej trzy okręgi. Papier z bezą układamy na trzech blaszkach i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy najpierw przez 5 minut w 150 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 120 stopniach przez kolejne 90 minut.

Wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwi do ostudzenia bezy.

Krem

Składniki powinny być schłodzone. Mascarpone miksujemy z przyprawą i kremem ciasteczkowym. Wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach do otrzymania jednolitego kremu.

Krem dzielimy na dwie części.

Wykończenie

Pierwszy blat smarujemy powidłami. Następnie wykładamy warstwę kremu. Na to układamy drugi blat, który również smarujemy powidłami i pozostałym kremem. Przykrywamy trzecim blatem.

Piernikowy tort bezowy
Piernikowy tort bezowy
Piernikowy tort bezowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]