Piernikowy tort bezowy to propozycja na niezwykle słodki, ale wyjątkowy deser świąteczny. Słodkie, bezowe blaty, przełożone kremem na bazie mascarpone z dodatkiem pokruszonych ciastek korzennych lub pierników. Sprawdzi się idealnie na pierwszy albo drugi dzień świąt do popołudniowej kawy. Bo dlaczego nie zaskoczyć naszych gości czymś nowym? 🙂
Jeśli nie piernikowy tort bezowy to inne propozycje na świąteczne wypieki znajdziecie tutaj 🙂 `
Składniki
Blaty bezowe:
- 8 białek
- 450 g cukru pudru
- 2 łyżeczki białego octu winnego
Krem piernikowy:
- 300 ml śmietanki 32%
- 300 g mascarpone
- 1 słoik kremu z ciastek korzennych z tego przepisu lub kupnego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo
- 6 łyżek powideł śliwkowych
Przygotowanie
Blaty bezowe
Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg).
Na trzech arkuszach papieru do pieczenia odrysować okręgi tej samej wielkości (np. od tortownicy).
Białka ubijamy na sztywno przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy łyżka po łyżce cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
Na końcu ubijania dodajemy ocet.
Rozkładamy ubite białka równomiernie na wyrysowane wcześniej trzy okręgi. Papier z bezą układamy na trzech blaszkach i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy najpierw przez 5 minut w 150 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 120 stopniach przez kolejne 90 minut.
Wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwi do ostudzenia bezy.
Krem
Składniki powinny być schłodzone. Mascarpone miksujemy z przyprawą i kremem ciasteczkowym. Wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach do otrzymania jednolitego kremu.
Krem dzielimy na dwie części.
Wykończenie
Pierwszy blat smarujemy powidłami. Następnie wykładamy warstwę kremu. Na to układamy drugi blat, który również smarujemy powidłami i pozostałym kremem. Przykrywamy trzecim blatem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!