Pierogi ruskie
Dania główne Wegetariańskie

Pierogi ruskie

()

Pierogi ruskie wcale nie wzięły się z Rosji. Pochodzą z Rusi, skąd przywędrowały do Polski i od tej pory goszczą na naszych stołach w wielu postaciach, z różnych okazji.
Dobre ciasto to połowa sukcesu. Z jajkiem czy bez jajka? Zdania są podzielone. Ja zawsze daje samo żółtko. Nie może się rozpadać, ani być za grube. Poniższy przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej “Pierogi świata”.
Rezultat: Jestem bardzo zadowolona, pierogi wyszły pyszne 😉 Ciasto jest rewelacyjne! Polecam, pychotka!
Przepis na około 50 pierogów

Pierogi ruskie

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1-2 żółtka
  • sól
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • letnia, przegotowana woda (tyle, żeby ciasto nie było klejące, tylko gładkie i elastyczne)

Farsz:

  • 2 duże cebule
  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 800 g ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • (ja dałam jeszcze łyżeczkę cukru do cebuli)

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wodę dolewać stopniowo. Odstawić ciasto na kilkanaście minut żeby “odpoczęło”.
  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać trochę soli i cukier.
  • Ostudzone ziemniaki rozgnieść albo przemielić w maszynce, razem z twarogiem i cebulą. Doprawić solą, pieprzem (najlepiej dużo) i odrobiną cukru.
  • Rozwałkować ciasto na 2mm i wykrawać krążki. Łyżeczką nabierać farsz i układać na krążkach. Następnie zlepić. Sposób zlepiania, którym się posłużyłam jest wyjątkowo dobry, jeśli mamy problem z rozpadającymi się pierogami.
  • Pierogi wrzucić do gotującej się wody, gotować bez przykrycia aż wypłyną na wierzch, czyli ok. 2-3 minuty. Można przed gotowaniem dodać do wody trochę oliwy. Zapobiegnie to sklejaniu się pierogów.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *