Zapraszam po przepis na idealny placek po węgiersku z pysznym i aromatycznym gulaszem. Najlepsze placki są te, które są cieniutkie i chrupiące. Obowiązkowo podane z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorkiem.
Przepis na gulasz wieprzowy do tych placków znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 4 porcje
Gulasz wieprzowy węgierski z tego przepisu
- 1 – 1,3 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka
- 3 średnie cebule
- 3 papryki czerwone
- 1/2 szklanki oleju
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy
Placki ziemniaczane
- 800 g ziemniaków
- 2 jajka
- 100 g cebuli
- 80 g mąki
- 20-30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotować gulasz wieprzowy węgierski z tego przepisu.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, choć bardzo polecam rozdrobnienie ich w malakserze. Placki wtedy lepiej się trzymają i mniej rozpadają. To samo można zrobić z cebulą.
Ziemniaki i cebulę wymieszać z mąką, skrobią, jajkami, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 2 chochle masy ziemniaczanej. Delikatnie rozprowadzić szpatułką po całej patelni i dokładnie „uklepać”. Placek powinien być równej grubości i być dobrze „ubity”. Dlatego dobrze się sprawdzi silikonowa szpatułka (taka zwykła z Ikei 🙂 )
Placek smażyć z każdej strony na złoty kolor przez ok 2-3 minuty. Przełożyć na talerz, na środku nałożyć 4-5 łyżki gulaszu i złożyć placka na pół. Polać śmietaną, ewentualnie odrobiną sosu z gulaszu oraz posypać szczypiorkiem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Cudowny placek po węgiersku, wygląda bardzo smakowicie 😉