Placki ziemniaczane z frytkownicy beztłuszczowej
Mam dzisiaj dla Was przepis na placki ziemniaczane z frytkownicy beztłuszczowej! Powiem Wam, że to jakie one wyszły chrupiące mnie zszokowało 😀 Są idealne! Wierzch jest idealnie chrupiący, natomiast środek pozostał mięciutki i soczysty, są genialne!!! I jakie to pocieszenie, że nie są tak nasączone tłuszczem jak tradycyjne placki ziemniaczane 🙂 Pycha! Zapraszam też po inne przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej tutaj 🙂


Składniki na 2 porcje (ok. 8-9 placków)
- 400 g ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, odrobina oliwy w kieliszku
Przygotowanie
- Ziemniaki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać i dodać mąkę, jajko, 1 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Nabierać łyżką masę ziemniaczaną i formować płaskie placki na kratce frytkownicy. Pędzelek zmoczyć w oliwie, nalanej do kieliszka i lekko posmarować wierzch placków.

Smażenie
- Smażyć 13 minut w 200 stopniach.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Ale jak to składniki na 2 porcje, czego dwie ?
2 porcje = dla 2 osób 🙂 z przepisu wychodzi ok. 8-9 sztuk
fajne te placki ale… nie przelazły Ci na wylot prze dziurki w kratce? Bo mi tak i nie mogłam ich później odlepić… hihihi… ale smak wyśmienity. Dzięki za przepis.
By nie przeciekały Wam przez kratkę zetrzyjcie ziemniaki na największym oczku lecz pamiętajcie o wysmarowaniu kratki oliwą (najlepiej pędzelkiem), jeśli to Wam nie wyjdzie (szczerze wątpię) daje rady użyjcie papieru do pieczenia by wyłożyć kratkę 😉
Co do przepisu spoko opcja i to serio spoko, tylko jeśli ktoś szuka podobnego smaku co do tych smażonych na oleju, zapomnijcie 😀
Te są smaczne, ale to całkowicie coś innego niż te pyszne ociekające tłuszczykiem w chrupkiej skórce hahahahaha xD
Ogólnie dają rade 😀