Pleśniak to według mnie jedno z najprostszych i najlepszych ciast. Ten przepis towarzyszy mi już od wielu lat i uważam, że jest rewelacyjny. Ciasto jest pysznie kruche. Kwaśny dżem z porzeczek idealnie równoważy się ze słodką bezą. Do tego posmak czekoladowego ciasta, które jest w środku ciasta.
Należy pamiętać, że żeby ciasto było kruche, to przed pieczeniem musi poleżeć trochę w lodówce. Kruche ciasto można sobie przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez noc. Może tak czekać nawet do 4-5 dni, więc spokojnie można je zrobić wcześniej 🙂
Z tego co wiem, zamiast nazwy pleśniak, używa się też czasami „Skubaniec”, ponieważ część ciasta skubie się, odrywając kawałki ciasta i rozkładając je na blaszce 🙂
Ten przepis na pleśniaka jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a korzystam z niego jakieś 15 lat 🙂
Inne inspiracje na kruche ciasta znajdziecie tutaj.

Składniki
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 słoiki dżemu z czarnych porzeczek lub owoców leśnych (musi być kwaśny)
Przygotowanie
- Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić.
- Żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
- Uformować kulę. Podzielić ją na pół. Jedną połówkę podzielić ponownie na pół. W ten sposób mamy jedną dużą część i dwie małe.
- Jedną małą część zagnieść lub wyrobić w robocie z dwiema łyżkami kakao.
- Dużą część ciasta wyłożyć w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
- Dwie małe części ciasta zawinąć w folię spożywczą i razem z ciastem w foremce schować do lodówki na minimum 2 godziny.
- Schłodzone ciasto wyjąć. Na spód wyłożyć dżem i dokładnie rozprowadzić.
- Na dżem „skubać” czekoladowe ciasto, równomiernie rozrzucając kawałki ciasta na cieście.
- Białka ubić na sztywno z cukrem. Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto.
- Na wierzch, tak samo jak czekoladowe ciasto, skubać pozostałą białą część.
- Piec 35 minut w 180 stopniach.
- Ostudzony pleśniak posypać cukrem pudrem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
jeśli ciasto możemy przechowywać w lodówce do 5 dni to co możemy zrobić w tym czasie z białkami? mogą poczekać w lodówce poczekać czy można je zamrozić przed ubiciem?
Białka można przechowywać również w pojemniku w lodówce przez ten czas 🙂
jakie wymiary blachy?
30×25 cm 🙂
w ubiegłym tygodniu upiekłam w/w pleśniaka 3×….za każdym razem znikało 😊. Jutro spróbuję z rabarbarem. Napiszę jak smakował.