Porzeczkowiec z masą krówkową wygląda skomplikowanie, ale jest bardzo prosty w wykonaniu. Przekładane ciasta kojarzą się często z godzinami spędzonymi w kuchni. Tym razem przepis na przekładane ciasto z dżemem porzeczkowym i masą krówkową, który można wykonać niezwykle szybko, gdy spodziewamy się na przykład gości. Słodka krówka i kwaśna porzeczka idealnie się równoważą.
Składniki
Biszkopt (prostokątna blaszka):
- 10 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu winnego
Dodatkowo:
- 600 ml śmietanki 30 %
- 1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- herbata gorzka + 1 łyżka cukru + sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
- Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 40-50 minut na tzw. suchy patyk.
- Biszkopt ostudzić. Następnie przekroić na pół, uzyskując dwa prostokątne płaty ciasta.
- Zaparzyć kubek czarnej herbaty z dwóch torebek i dodać łyżkę cukru i sok z cytryny.
- Ponczem nasączyć oba płaty ciasta.
- Dolny wysmarować dżemem. Położyć drugi płat ciasta i wysmarować go masą krówkową.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrami. Wyłożyć na wierzch ciasta.
- Posypać startą czekoladą. Porzeczkowiec podawać schłodzone.