Przekładane ciasto piernikowe
Piernik z powidłami i kremem waniliowym na bazie kaszy manny, polane domową polewą czekoladową według receptury mojej babci 🙂 To taki plan B dla osób, które z jakiegoś powodu nie zrobiły tradycyjnego piernika, który w większości przypadków musi jednak trochę poleżakować 🙂
Ciasto z tego przepisu wychodzi pulchniutkie i miękkie więc jest gotowe do spożycia od razu.
Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Ciasto
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez domieszki mąki i cukru – jeśli ktoś lubi intensywny smak piernika to można dać 2 opakowania)
- 150 g mleka 3,2%
Krem
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 150 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżek kakao
Dodatkowo
- duży słoik powideł śliwkowych lub dwa małe
Przygotowanie
Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg).
(Ja miksowałam w thermomix – umieścić wszystkie składniki w misie miksera i miksować przez 30 sekund / prędkość 4,5 do uzyskania gładkiej konsystencji).
W zwykłym mikserze również zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 36×24 cm), wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut.
Przed wyciągnięciem ciasta sprawdzić wykałaczką czy jest dopieczone i nie przykleja się ciasto do wykałaczki.
Krem
Mleko zagotować i wsypać cukier i kaszę mannę. Gotować przez chwilę, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce kaszy, cały czas ucierając.
Wykończenie
Ciasto przekroić na pół. tworząc dwa blaty ciasta. Dolny blat posmarować powidłami, a na to wyłożyć krem waniliowy. Przykryć drugim blatem.
Polewa czekoladowa
Masło rozpuścić w rondelku i dodać wodę i cukier, zagotować. Dodać kakao i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa.
Polewą polać ciasto. Przekładane ciasto piernikowe przechowywać w lodówce.
Oceń przepis!
[rate]
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!