Przyprawa do ciasta dyniowego przyda się do słodkich wypieków z wykorzystaniem dyni. Ciasto dyniowe, muffinki dyniowe czy chlebek dyniowy oraz wiele wiele innych. Przechowując ją w szczelnym pojemniku zachowa długo swój piękny aromat i zapach. Przyprawa nadaje wypiekom wyjątkowy zapach i korzenny aromat. Po upieczeniu ciasta pachną obłędnie!
Zapraszam po przepis na ciasto dyniowe z wykorzystaniem przyprawy tutaj 🙂
Składniki
- 4 łyżki cynamonu
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonych goździków
Przygotowanie
- Ziele angielskie przesypać do młynka lub malaksera o dużej mocy i zmielić na drobny pył.
- Przesiać przez grube sito. Odsypać 2 łyżeczki do miseczki.
- Tak samo zrobić z goździkami, odsypując 1 łyżeczkę przecedzonej przyprawy.
- Dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wymieszać.
- Przesypać do szczelnego pojemnika i używać do wybranych przepisów.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!