Puree z dyni jest bazą do wielu przepisów. Wykorzystamy je zarówno do słodkich wypieków jak i dań wytrawnych. Kopytka z dynią, gnocchi z dynią, ciasto dyniowe, muffinki, chlebek dyniowy i zupa dyniowa to tylko kilka przykładów zastosowania. Puree możemy mrozić i wykorzystać w dogodnym momencie.
Zapraszam po przepis na ciasto dyniowe tutaj 🙂
Składniki na około 550-600 g puree z dyni
- 1200-1500 g dyni (najlepiej hokkaido)
Przygotowanie
- Dynię kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (góra/dół) przez 45 minut. Studzimy.
- Po wystudzeniu obieramy dynię ze skórki i blendujemy w malakserze lub blenderem.
- Powstałe puree wykorzystujemy do wybranych przepisów lub mrozimy.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!