Puszysty sernik bez spodu jest delikatny i smakuje świetnie. Brak spodu sprawia, że jest lekki i nie zapycha. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wierzch można udekorować dowolnymi dodatkami.
Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 26 cm
- 1kg twarogu
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 cukru waniliowe
- 80g waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- 30 g mąki pszennej
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół).
Rozdzielić żółtka od białek z 5 jajek. Białka odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać 5 żółtek, jedno po drugim, cały czas ucierając. Między każdym dodaniem miksować około 30 sekund. Przed każdym dodaniem zeskrobać boki miski, by cała masa dokładnie się połączyła. Na końcu dodać 1 całe jajko.
Dodawać po 1 łyżce twarogu, cały czas miksując.
Budynie rozpuścić w mieszance mleka i śmietanki, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę serową wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 70-80 minut, na środkowej półce piekarnika. Gdy sernik za mocno zacznie się przypiekać od góry, to przykryć go folią aluminiową.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!