Pyszne i chrupiące gofry to doskonała przekąska, która może tylko mi, ale kojarzy się z wakacjami. Gofry smakują świetnie ze wszystkimi dodatkami, w zależności co kto lubi 🙂
Przepis na inne słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki na 12 gofrów
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mleko, a po około minucie ubijania, olej i aromat. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 5-10 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!