Sernikobrownie to proste połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem. Szybkie w wykonaniu i smaczne w efekcie. Ciasto czekoladowe wychodzi mokre i intensywne w smaku. Najlepiej smakuje schłodzone.

Składniki
Brownie:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 90 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. trochę mleka
Masa serowa:
- 200 g kremowego twarożku
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE
Brownie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Masło roztopić z czekoladą.
- Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Dokładnie zmiksować.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać trochę mleka.
Masa serowa:
- Twarożek zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i mąką ziemniaczaną.
Wykończenie:
- Do tortownicy, lub kwadratowej formy 20×20, wyłożonej papierem do pieczenia wylać 3/4 ciasta czekoladowego.
- Na wierzch nakładać łyżką masę serową. Na nią wylać resztę ciasta czekoladowego.
- Widelcem porobić szlaczki, które dadzą efekt marmurkowy.
- Piec 40 minut.