Te rogaliki z powidłami są genialne. Nie wymagają wielu składników i poza czasem chłodzenia są bardzo szybkie w przygotowaniu. Użyłam jako nadzienia powideł, natomiast możemy zamiast powideł użyć dowolnego, ulubionego nadzienia, np. masa krówkowa, nutella inny dżem – przy czym warto pamiętać, żeby nadzienie miało dość gęstą konsystencję, inaczej będzie się wylewać bokami.
Źródłem tłuszczu w tym przepisie jest serek mascarpone zamiast masła, w związku z tym są odrobinę mniej kaloryczne od tradycyjnych rogalików.
Zapraszam też po inne przepisy na słodkie wypieki tutaj 🙂
Składniki na ok 40 sztuk
Ciasto
- 500 g mascarpone
- 400 g mąki
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo
- powidła lub inne nadzienie
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie ciasto – polecam robić to w malakserze.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części rozwałkować okrąg. Ciasto nie może być zbyt grube, ponieważ wtedy rogaliki nie dopieką się w środku. Nierówności na brzegach można odciąć (polecam korzystać z okrągłego noża do pizzy). Okrąg podzielić na 8 równych kawałków. Na każdy nakładać po 1 łyżeczce nadzienia, przy szerszym końcu każdego kawałka.
Każdy kawałek ciasta zawijać od szerszego do węższego skrawka, dość ściśle, uważając, żeby nadzienie niewypłynęlo. Brzegi rogalików dokładnie skleić i zagiąć w kształt rogala. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki piec 25-30 minut w 180 stopniach, na złotobrązowy kolor.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Nie ma zmiłuj, zjemy każdą ilość, dzięki