()

Rolada piernikowa z kremem i powidłami

Ta rolada piernikowa jest nawet lepsza od zwykłego piernika przekładanego kremem! Ciasto jest super puszyste i delikatne. Kwaśne powidła śliwkowe przełamują słodycz i komponują się idealnie z kremem. Jest to zdecydowanie idealne ciasto na Święta i wszelkie świąteczne okazje! Na pomysł rolady piernikowej wpadłam przypadkiem i sama jestem zaskoczona efektem, spróbujcie koniecznie!

Inne inspiracje na pierniki i ciasta piernikowe znajdziecie tutaj.

Rolada piernikowa z kremem i powidłami
Rolada piernikowa z kremem i powidłami
Rolada piernikowa z kremem i powidłami
Rolada piernikowa z kremem i powidłami

Ciasto:

  • 4 jajka, żółtka i białka osobno
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu, np. gryczany
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Ciasto:

  • Białka ubić na sztywną pianę z 60 g cukru pudru. Odstawić
  • Żóltka utrzeć z pozostałymi 60 g cukru pudru na kremową, białą masę. Dodać miód i zmiksować. Dodać do białek i wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać do jajek i delikatnie zmiksować.
  • Blachę od piekarnika wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Równomiernie rozprowadzić ciasto.
  • Piec 15 minut w 190 stopniach (góra/dół).
  • W tym czasie przygotować czystą ściereczkę kuchenną, opruszyć ją dokładnie cukrem pudrem.
  • Po upieczeniu ciasto wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, tak, by papier do pieczenia leżał na górze.
  • Delikatnie oderwać papier do pieczenia.
  • Ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką.
  • Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • W tym czasie przygotować krem.

Krem:

  • Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku i dokładnie wymieszać, ostudzić.
  • Wszystkie pozostałe składniki umieścić w misie miksera, muszą być zimne z lodówki.
  • Miksować na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
  • Dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Wykończenie:

  • Ciasto rozwinąć.
  • Posmarować powidłami.
  • Na powidła wyłożyć krem, zostawiając jeden kawałek bliżej brzegu wolny, żeby krem nie wypłynął przy zwijaniu.
  • Zwinąć roladę, zaczynając od krótszego boku.
  • Owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
  • Na następny dzień posypać cukrem pudrem
Rolada piernikowa z kremem i powidłami
Rolada piernikowa z kremem i powidłami
Rolada piernikowa z kremem i powidłami
Rolada piernikowa z kremem i powidłami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *