Rolada piernikowa z kremem i powidłami
Ta rolada piernikowa jest nawet lepsza od zwykłego piernika przekładanego kremem! Ciasto jest super puszyste i delikatne. Kwaśne powidła śliwkowe przełamują słodycz i komponują się idealnie z kremem. Jest to zdecydowanie idealne ciasto na Święta i wszelkie świąteczne okazje! Na pomysł rolady piernikowej wpadłam przypadkiem i sama jestem zaskoczona efektem, spróbujcie koniecznie!
Inne inspiracje na pierniki i ciasta piernikowe znajdziecie tutaj.
Składniki na tortownicę 24-26cm
Ciasto:
- 4 jajka, żółtka i białka osobno
- 120 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu, np. gryczany
- 40 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto:
- Białka ubić na sztywną pianę z 60 g cukru pudru. Odstawić
- Żóltka utrzeć z pozostałymi 60 g cukru pudru na kremową, białą masę. Dodać miód i zmiksować. Dodać do białek i wymieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać do jajek i delikatnie zmiksować.
- Blachę od piekarnika wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Równomiernie rozprowadzić ciasto.
- Piec 15 minut w 190 stopniach (góra/dół).
- W tym czasie przygotować czystą ściereczkę kuchenną, opruszyć ją dokładnie cukrem pudrem.
- Po upieczeniu ciasto wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, tak, by papier do pieczenia leżał na górze.
- Delikatnie oderwać papier do pieczenia.
- Ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką.
- Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- W tym czasie przygotować krem.
Krem:
- Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku i dokładnie wymieszać, ostudzić.
- Wszystkie pozostałe składniki umieścić w misie miksera, muszą być zimne z lodówki.
- Miksować na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
- Dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wykończenie:
- Ciasto rozwinąć.
- Posmarować powidłami.
- Na powidła wyłożyć krem, zostawiając jeden kawałek bliżej brzegu wolny, żeby krem nie wypłynął przy zwijaniu.
- Zwinąć roladę, zaczynając od krótszego boku.
- Owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
- Na następny dzień posypać cukrem pudrem
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!