Roladki drobiowe ze szpinakiem to idealne połączenie. Dodatek sera typu feta do szpinaku sprawia, że danie jest bardziej sycące, a jednocześnie zyskuje wyjątkowy smak. Danie szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki na dwie porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku, rozdrobionego
- 1/2 opakowania sera typu feta
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z kurczaka przykryć folią i rozbić na kotlety tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, curry, papryką słodką, przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym.
- Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Przyprawić odrobiną soli i cukru. Dodać przeciśnięty czosnek i zamrożony szpinak. Dusić pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi.
- Dodać ser i dokładnie wymieszać. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem.
- Szpinak nałożyć na rozłożonego kurczaka. Zawinąć i dwa końce spiąć wykałaczką. Włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
- Piec 35 minut w 180 stopniach.