Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem
To klasyczne danie, które nie jest wcale tak skomplikowane jak się czasami wydaje. Takie roladki w sosie własnym smakują rewelacyjnie.
Zapraszam po inne przepisy na inne dania obiadowe tutaj 🙂
Składniki na ok 9 roladek
- 1 kg schabu bez kości
- 5 plasterków boczku parzonego
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
- Schab pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster mięsa dokładnie rozbić.
- Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.
- Środek posmarować łyżeczką musztardy. Na musztardę wyłożyć pół plastra boczku oraz ćwiartkę ogórka kiszonego.
- Roladkę zawinąć i spiąć wykałaczkami.
- Roladki podsmażyć na oleju z każdej strony. Dodać poszatkowaną cebulę i dusić do miękkości.
- Wlać tyle wody, żeby mięso było przykryte. Wrzucić 4 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 2 godziny.
- Śmietanę wymieszać ze skrobią i dodać do sosu, dokładnie wymieszać.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!