Roladki z indyka z boczkiem i ogórkiem kiszonym to przepis na wzór tradycyjnych zrazów, przeważnie robionych z mięsa wołowego. Tym razem u mnie w wersji z indyka i z panierką 🙂
Inne mięsne obiady tutaj 🙂
Składniki na 6 roladek
- 6 sznycli z indyka
- 1 duży ogórek kiszony
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka słodka
- wykałaczki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kotlety z indyka rozbić tłuczkiem. Doprawić lekko solą i pieprzem z dwóch stron.
Na środku każdego kotleta ułożyć plasterek ogórka kiszonego i plasterek boczku. Zwinąć kotleta od jednego brzegu do drugiego, tworząc roladkę. Spiąć mięso na zwinięciu wykałaczką.
Roladki posypać słodką papryką.
Obtoczyć w mące, następnie zanurzyć z każdej strony w jajku a na końcu w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor (około 15 minut). Ostatnie 2 minuty przykrywam patelnię przykrywką, żeby roladki doszły dobrze w środku. Wyjąć delikatnie wykałaczki.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Super roladki;) Ja osobiście wolę z mięsa wołowego, ale moje dziecko już dużo bardziej z indyka:)