Rosół z pieczonych warzyw i mięsa
Rosół z pieczonych warzyw i mięsa to przepis na idealny i aromatyczny rosół o pięknym kolorze i zapachu. Smak jest intensywniejszy, dzięki wcześniejszemu upieczeniu wszystkich składników. Dużym plusem jest to, że dzięki wcześniejszemu upieczeniu, podczas gotowania nie wytwarza się piana z mięsa, więc nie trzeba wybierać szumowin z rosołu. Jestem zakochana w tym sposobie gotowania rosołu. Zapraszam po inne przepisy na inne obiady tutaj 🙂
Składniki
- 1,5-2kg mięsa (u mnie mieszane – kurczak i wołowina)
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie
- Mięso dokładnie osuszyć i ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Warzywa obrać.
- Seler i cebule przekroić na pół.
- Warzywa poukładać między mięsem.
- Piec 1 godzinę w 200 stopniach (termoobieg).
- Do dużego garnka wlać 3,5 litra wody.
- Wsypać 2-3 łyżeczki soli, wrzucić ok 7-8 ziaren ziela angielskiego i 5-6 liści laurowych oraz kilka ziaren pieprzu.
- Po upieczeniu wrzucić warzywa i mięso oraz wlać płyn, który podczas pieczenia puścił z warzyw i mięsa.
- Dodać natkę pietruszki.
- Gotować na bardzo małym ogniu przez ok 2-2,5 godziny. Rosół powinien tylko lekko pyrkać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Odcedzić rosół i podawać z makaronem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
czy 5l garnek wystarczy?
ja mam garnek 10L i jest pełno do połowy, więc powinno wyjść na styk 🙂