Ostatnio przypadło mi do gustu połączenie jabłek i kremu migdałowego – z resztą nic odkrywczego. Poprzednio wrzucałam Wam propozycję na drożdżowe ciasto z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym.
Dzisiejsza propozycja to rustykalna tarta z jabłkami i kremem migdałowym i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Ciasto jest przepyszne. Z jabłkami nic nie trzeba robić, jedynie obrać i pokroić w plasterki, więc to zdecydowanie skraca czas przygotowania. A ciasto jest naprawdę rewelacyjne.
Ciasto robi się bardzo szybko i prosto, nie ma tu nic skomplikowanego 🙂 Nie potrzebujemy nawet żadnej foremki, jedynie papier do pieczenia i blachę od piekarnika.
Wersję drożdżową o której wspomniałam znajdziecie tutaj 🙂




Składniki
Składniki na ciasto
- 240 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych migdałów, blanszowane, prażone
- 140 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
Składniki na krem migdałowy
- 100 g zmielonych migdałów, blanszowane, prażone
- 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka esencji waniliowej
Dodatkowo
- 4 jabłka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, najlepiej w malakserze. Zwinąć w kulkę, owinąć folią i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na krem migdałowy zmiksować, aż powstanie jednolity, biały krem (około 1 minuty). Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Można delikatnie podsypać mąką. Wyrównać brzegi, żeby powstał okrągły kształt ciasta. Nakłuć widelcem.

2. Na ciasto wyłożyć krem migdałowy, zostawiając wolne brzegi.

3. Jabłka obrać i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w plasterki. Połówki, pokrojone w plasterki układać na kremie.

4. Brzegi ciasta zawinąć do góry, nakładając je na krem i jabłka.

5. Tak przygotowane ciasto położyć na blaszce i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
6. Jajko rozbełtać z cukrem i miodem. Posmarować nim całe ciasto.

Piec 45 minut w 180 stopniach. Jeśli w połowie pieczenia ciasto będzie już mocno przypieczone, można zmniejszyć do 170 stopni.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!