Sałatka tortellini z pesto, mozzarellą i rukolą to idealny przepis zarówno na imprezę ale też na co dzień. Poza wymienionymi składnikami znajdziemy w niej również pomidorki koktajlowe, prażony słonecznik i parmezan – i to tyle. Niewiele składników, a całość komponuje się idealnie i smakuje rewelacyjnie!
Zapraszam po inne sałatki tutaj 🙂
Składniki
- 250 g tortellini z serem
- 300g (2 opakowania) mozzarelli mini
- 1 opakowanie rukoli
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 150 g słonecznika
- 120 g zielonego pesto (najlepiej świeże, z lodówki – np. z Biedronki albo Lidla)
- 60-70 g tartego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, miód
Przygotowanie
- Tortellini ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Pomidorki pokroić na pół lub w ćwiartki. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Mozzarellę odsączyć z zalewy.
- Pesto wymieszać z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 czubatą łyżeczką płynnego miodu, 1/2-1 łyżeczką soli i pieprzem.
- Tortellini wymieszać z pomidorkami, prażonym słonecznikiem, rukolą, mozarellą i mieszanką oliwy z pesto.
- Sałatkę posypać startym parmezanem.
- Podawać w miarę na świeżo (rukola po jakimś czasie „więdnie”, sałatka nie traci przez to swoich walorów smakowych, jedynie efekt wizualny jest trochę gorszy :))
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!