Sałatka z rukolą i burratą to doskonały przepis na przekąskę lub przystawkę na imprezę. Jest lekka a jednocześnie sycąca. Sos z oliwy i pesto doskonale pasuje do całości. Chrupkości dodają prażone orzechy i serowe chipsy, które można zrobić z plastrów żółtego sera.
Zapraszam po inne przepisy na obiady tutaj 🙂
Składniki
- 1 opakowanie rukoli
- 3-4 średnie pomidory
- 200 g truskawek
- 2 opakowania burraty
- 1 mała cebula
- 50 g orzeszków pinii lub nasion słonecznika
- 3 plasterki sera żółtego
- 100 g zielonego pesto, najlepiej świeżego (np. z biedronki lub lidla, dostępnego w lodówce)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Orzeszki lub nasiona słonecznika lekko podprażyć na suchej patelni.
Żółty ser w plastrach położyć na patelni i smażyć z dwóch stron, aż zacznie się rumienić i zrobi się chrupiący. Przełożyć na deskę do krojenia i posiekać na drobne kawałeczki – powstaną chipsy serowe, którymi posypiemy sałatkę.
Pomidory i truskawki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Oliwę wymieszać z pesto, powstanie płynny, zielony sos.
Burratę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Na dużym talerzu wyłożyć rukolę. Na nią równomiernie rozłożyć pokrojone pomidory i truskawki oraz cebulkę. Doprawić lekko solą. Całość posypać orzechami/nasionami i chipsami serowymi. Polać połową zielonego sosu. Na wierzchu równomiernie rozłożyć rozdrobnioną burratę. Całość polać pozostałym sosem. Doprawić solą i pieprzem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!