Jest to moja ulubiona sałatka z ryżem i kurczakiem. Robi się ją błyskawicznie, nie potrzeba dużo składników, a w smaku jest wyjątkowa! Dodanie do wody, w której gotuje się ryż, łyżeczki curry powoduje, że ten nabiera pięknego żółtego koloru i pysznego smaku. Sałatka nadaje się idealnie na różne okazje ale także na co dzień 😉 Polecam bardzo! Ryż można zastąpić też makaronem ryżowym 🙂
Inne sałatki znajdziecie tutaj 🙂

Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 por
- curry, sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa do kurczaka, cukier
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- kilka łyżek majonezu
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka pokroić, polać sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką i odrobiną cukru. Wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i odstawić na trochę do lodówki.
- Ryż ugotować z 1 łyżeczką curry i solą.
- Por drobno pokroić, kukurydzę i fasolkę odsączyć.
- Kurczaka podsmażyć, aż wyparuje cały jogurtowy sos.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i ewentualnie doprawić do smaku.
- Wstawić do lodówki na parę godzin.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!