Sałatka ziemniaczana z szynką i jajkiem to idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Zostało mi ich sporo, miałam w lodówce też sporo szynki i tak powstała szybka sałatka ziemniaczana.
Sałatki ziemniaczane pokochałam mieszkając w Niemczech. Tam uchodzą za danie tradycyjne kuchni niemieckiej, zwane pod nazwą Kartoffelsalat – z reguły dodaje się do nich też ogórki konserwowe, ale również niemiecką wędlinę zwaną Fleischwurst, przypominającą w smaku włoską mortadelę 🙂 moja wersja różni się więc trochę od tej tradycyjnej, choć wcale nie jest od niej gorsza 🙂
Inne sałatki znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na ok 3-4 małe porcje
podwoić liczbę składników, jeśli sałatki ma być więcej
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
- 250 g szynki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula czerwona
- szczypior
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Tak samo zrobić z szynką i ugotowanymi jajkami.
Cebulkę drobno poszatkować i zeszklić na 1 łyżeczce masła, ostudzić.
Szczypior drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem, majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać do smaku odrobinę cukru (to fajnie podkręca smak).
Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!