Salsa do nachosów
Nie ma nic lepszego niż chrupiące nachosy zanurzone w aromatycznej i pełnej smaku salsie. Salsa do nachosów sprawdzi się zarówno na wieczór filmowy, spotkanie z przyjaciółmi, jak i jako dodatek do dań meksykańskich. Przygotowanie domowej salsy jest szybkie, proste i pozwala dostosować jej smak do własnych upodobań – od delikatnej i łagodnej po pikantną i ognistą. Wystarczy kilka świeżych składników, aby stworzyć sos, który będzie hitem każdej imprezy. A przed nami karnawał!
Inne imprezowe przekąski znajdziecie tutaj 🙂


Składniki na około 400-500 ml salsy
- 1-2 papryczki jalapeno (można użyć takich z zalewy ze słoiczka)
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona lub pomarańczowa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- sól, pieprz, kumin mielony (kmin rzymski)
Przygotowanie
- Papryczki jalapeno, papryki, cebulę i czosnek rozdrobnić w malakserze.
- Wrzucić do rondla, wlać krojone pomidory, sok z limonki i ocet.
- Doprawić 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką kuminu i cukrem.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Podawać z nachosami.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!