()

Salsa do nachosów

Nie ma nic lepszego niż chrupiące nachosy zanurzone w aromatycznej i pełnej smaku salsie. Salsa do nachosów sprawdzi się zarówno na wieczór filmowy, spotkanie z przyjaciółmi, jak i jako dodatek do dań meksykańskich. Przygotowanie domowej salsy jest szybkie, proste i pozwala dostosować jej smak do własnych upodobań – od delikatnej i łagodnej po pikantną i ognistą. Wystarczy kilka świeżych składników, aby stworzyć sos, który będzie hitem każdej imprezy. A przed nami karnawał!

Inne imprezowe przekąski znajdziecie tutaj 🙂

Salsa do nachosów
Salsa do nachosów
Salsa do nachosów
Salsa do nachosów

Składniki na około 400-500 ml salsy

  • 1-2 papryczki jalapeno (można użyć takich z zalewy ze słoiczka)
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • sól, pieprz, kumin mielony (kmin rzymski)

Przygotowanie

  • Papryczki jalapeno, papryki, cebulę i czosnek rozdrobnić w malakserze.
  • Wrzucić do rondla, wlać krojone pomidory, sok z limonki i ocet.
  • Doprawić 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką kuminu i cukrem.
  • Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Podawać z nachosami.
Salsa do nachosów
Salsa do nachosów

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *