Ten pyszny schab zapiekany w kapuście kiszonej to super pomysł na świąteczny obiad. Ale sprawdzi się też na co dzień. Kapusta kiszona z grzybami to zawsze dobre połączenie. Tutaj aromatu dodaje też por.
Inspiracja pochodzi od Karola Okrasy jednak odrobinę zmodyfikowałam przepis i zrobiłam po swojemu 🙂
Po inne przepisy na obiady zapraszam tutaj 🙂
Składniki
- 600 g schabu w plastrach
- 500 g kapusty kiszonej
- 100 g grzybów suszonych
- 1 duża marchew
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, owoc jałowca, cukier
Sos
- 1 por (biała część)
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki (użyłam orkiszowej)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Przygotowanie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Grzyby opłukać, zalać w rondlu wodą i gotować na małym ogniu przez 20 min. Odcedzić, wodę z gotowania zachować. Grzyby rozdrobnić w malakserze lub posiekać nożem.
Kapustę opłukać pod zimną wodą. Dokładnie odsączyć i rozdrobnić w malakserze lub posiekać nożem.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę, grzyby, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz startą na tarce lub rozdrobnioną w malakserze marchew. Doprawić 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 2 łyżkami cukru. Dodać ziarna jałowca. Smażyć przez 10 min, dość często mieszając. Dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać a gotowy farsz przełożyć do naczynia i równomiernie rozprowadzić na schabie.
Pora drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i lekko podsmażyć por. Dodać mąkę, masło i mleko. Dokładnie wymieszać i gotować 2-3 min cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić lekko solą, pieprze i gałką muszkatołową i majerankiem. Sos wylać na kapustę i równomiernie rozprowadzić.
Z wody z gotowania grzybów odmierzyć 2-3 chochle i polać nią zapiekankę.
Piec 45 minut w 175 C (termoobieg).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!