Sernik à la amerykańskie ciasteczko to sernik, który wygląda jak gigantyczne ciasteczko Piegusek. Może być niespodzianką dla każdego miłośnika serników. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, do wykonania w zaledwie kilka kroków. A efekt nietuzinkowy 🙂
Takim ciastem z pewnością można zaskoczyć swoich gości.
Po inne pomysły na serniczek zapraszam tutaj 🙂
Składniki
Ciasto:
- 150 g masła
- 1 duże jajko
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 cukry wanilinowe
- 330 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g kropelek czekoladowych
Twaróg:
- 900 g twarogu do serników
- 3 jajka
- 4 cukru wanilinowe
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 120 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrami i jajkiem.
- Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą.
- Zagnieść ciasto.
Twaróg:
- Jajka utrzeć z cukrami.
- Dodać stopniowo twaróg, cały czas miksując.
- Na końcu dodać budynie i delikatnie zmiksować na małych obrotach.
Wykończenie:
- 1/3 ciasta rozwałkować w tortownicy.
- Wylać twaróg na ciasto.
- Pozostałą część ciasta wymieszać z kropelkami czekoladowymi. Lekko zagnieść.
Pokruszyć ciasto na wierzch sernika. - Piec 60-65 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!