()

Sernik à la Karpatka

Sernik à la Karpatka to idealne połączenie delikatnej masy serowej, aksamitnego kremu budyniowego i charakterystycznej, złocistej góry z ciasta parzonego. To przepis, który łączy w sobie najlepsze cechy klasycznego sernika i tradycyjnej karpatki.

Inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Sernik à la Karpatka
Sernik à la Karpatka

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella)
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej

Ciasto parzone:

  • 125 ml wody
  • 62,5 g masła
  • 65 g mąki pszennej
  • 2–3 jajka (zależnie od wielkości)
  • Szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • Kilka kropli aromatu waniliowego

1. Przygotowanie spodu:

  1. Ciastka rozdrobnij w malakserze.
  2. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem, aż powstanie jednolita masa.
  3. Wyłóż dno tortownicy (26 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozłóż masę z ciastek.
  4. Piecz przez 8 minut w 190 stopniach.

2. Przygotowanie masy serowej:

  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
  2. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie po całym jajku, miksując na niskich obrotach.
  3. Dodawaj twaróg, cały czas miksując.
  4. Dodaj proszek budyniowy i stopniowo. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Masę serową wylej na przygotowany spód.

3. Pieczenie sernika:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół).
  2. Piecz sernik przez około 60 minut.
  3. Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia.

4. Przygotowanie kremu budyniowego:

  1. 150 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią i żółtkami. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek.
  3. Budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Po wystudzeniu, przed przełożeniem ciasta zmiksować miękkie masło i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu.
  5. Zmiksować.

5. Przygotowanie ciasta parzonego:

  1. Wodę z masłem i solą zagotować w garnku.
  2. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów. Odstawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
  3. Po tym czasie wbijać po jednym jajku, cały czas miksując, aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić szpatułką.
  5. Piec 20 minut w 230 stopniach (góra/dół).

6. Składanie ciasta:

  1. Na schłodzony sernik wyłóż krem budyniowy, równomiernie go rozprowadzając.
  2. Na wierzch połóż ostudzone ciasto parzone.
  3. Oprósz wierzch cukrem pudrem dla dekoracji.
Sernik à la Karpatka
Sernik à la Karpatka

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *