Sernik à la Karpatka
Sernik à la Karpatka to idealne połączenie delikatnej masy serowej, aksamitnego kremu budyniowego i charakterystycznej, złocistej góry z ciasta parzonego. To przepis, który łączy w sobie najlepsze cechy klasycznego sernika i tradycyjnej karpatki.
Inne przepisy na serniki tutaj 🙂


Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Ciasto parzone:
- 125 ml wody
- 62,5 g masła
- 65 g mąki pszennej
- 2–3 jajka (zależnie od wielkości)
- Szczypta soli
Krem budyniowy:
- 250 ml mleka
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- Kilka kropli aromatu waniliowego
1. Przygotowanie spodu:
- Ciastka rozdrobnij w malakserze.
- Wymieszaj z rozpuszczonym masłem, aż powstanie jednolita masa.
- Wyłóż dno tortownicy (26 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozłóż masę z ciastek.
- Piecz przez 8 minut w 190 stopniach.
2. Przygotowanie masy serowej:
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
- Dodawaj po jednym żółtku, a następnie po całym jajku, miksując na niskich obrotach.
- Dodawaj twaróg, cały czas miksując.
- Dodaj proszek budyniowy i stopniowo. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę serową wylej na przygotowany spód.
3. Pieczenie sernika:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół).
- Piecz sernik przez około 60 minut.
- Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia.
4. Przygotowanie kremu budyniowego:
- 150 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
- Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią i żółtkami. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek.
- Budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Po wystudzeniu, przed przełożeniem ciasta zmiksować miękkie masło i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu.
- Zmiksować.
5. Przygotowanie ciasta parzonego:
- Wodę z masłem i solą zagotować w garnku.
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż ciasto zrobi się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów. Odstawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
- Po tym czasie wbijać po jednym jajku, cały czas miksując, aż do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić szpatułką.
- Piec 20 minut w 230 stopniach (góra/dół).
6. Składanie ciasta:
- Na schłodzony sernik wyłóż krem budyniowy, równomiernie go rozprowadzając.
- Na wierzch połóż ostudzone ciasto parzone.
- Oprósz wierzch cukrem pudrem dla dekoracji.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!